26 april 2018 

Waarom ik fan van brown paper ben!

Ja, ik ben fan van brown paper!

Als je het niet kent, denk je vast ‘bruin papier’, huh?

 

Als je het wel kent, ben je fan of heb je er iets tegen.

 

Oké, eerst leg ik even kort uit wat brown paper is voor iedereen die niet weet waar ik het over heb.

Het is niets anders dan het bruine papier wat je vroeger gebruikte als kaftpapier voor je schoolboeken of neutraal cadeaupapier. Heel soms ontvang je nog een pakketje wat ingepakt is in brown paper. Het is meestal rond de 75 cm breed en zit meters aan meters op een rol. Brown paper wordt veel gebruikt bij Agile of Lean methodes. Je hangt het aan de muur en je hebt de basis voor een workshop. Post-its plakken er goed op, maar ook ander papier kan je goed gebruiken in combinatie met los-vast lijm bijvoorbeeld.

 

Waarom ik fan ben van brown paper?

  • Laat ik beginnen dat ik geloof in de effectiviteit van workshops. Mensen die een bepaald doel willen behalen en daarvoor als middel brown paper gebruiken, produceren in een sessie ‘iets’, namelijk het vullen van die brown paper. Mensen die ermee werken komen direct in de actieve houding. Dat is wel wat anders dan een vergadering waar vooral veel gesproken wordt maar vaak niet zoveel uitkomt als een ieder had gehoopt.

 

  • Doordat het brown paper op een rol zit kan je per workshop bedenken hoeveel meter je nodig hebt. Is het 2 meter, 4 meter of toch 6 meter? En al je het nog niet weet, kan je met een gerust hart teveel meenemen. Het omslaan van het papier maakt dat je later altijd nog een stuk erbij kan pakken. Afknippen kan altijd nog!

 

  • Met gemak van een groot werkvlak is groot als je veel ruimte nodig hebt op papier tijdens een workshop, omdat je bijvoorbeeld alle processtappen van een bepaald proces wilt optekenen. Als je gelimiteerd bent in de lengte van het brown paper door bijvoorbeeld een korte muur, kan er een tweede strook brown paper onder geplakt worden waardoor op een andere manier een groot werkvlak gecreëerd wordt.

 

  • Brown paper heeft een goede structuur waardoor dingen goed blijven plakken. Het is stevig genoeg om aan de muur te hangen.

 

  • De ruimte die je in de workshop gebruikt valt meteen op. Post-its vallen goed op, maar ook printjes op wit papier kan je goed gebruiken. Dat betekent dat er meteen al een structuur ontstaat die herkenbaar is, ook als je er niet met je neus bovenop staat.

 

  • Aan het eind van de workshop haal je het zo van de muur en rol je het werk op. Vervolgens hang je het op een praktische plek óf je bewaart de rol papier tot het volgende gebruik.

 

En ja, de haters begrijp ik ook wel! Dat bruine papier dat opeens overal en nergens hangt. De associaties die het oproept zijn vaak ook niet zo leuk. Over dat volgende keer meer.

 

Ben jij klaar om met het bruine papier te werken? Maar heb je nog wat hulp nodig hoe je dat het beste aan kan pakken?

Stuur me een e-mail via Tessa@ChangeByU.nl of contact me via social media. Dan kijken we samen hoe ik je kan helpen om echt in actie te komen en de wereld een stukje beter, leuker en lichter te maken.

Reactie plaatsen