23 maart 2018 

Help! Hoe begin ik?!?

Daar zit ik dan met grootste plannen, uitdagende doelen en mooie dromen. Ik ga beginnen!

Maar waar? En hoe?

Help! Hoe begin ik?

Herken je dat? Dat je heel graag iets wil doen. Dat je alleen nog even wacht op het perfecte moment.

Even wachten op dat eurekagevoel dat je vertelt hoe je moet beginnen. En in welke vorm. Wat je eerste stap zal zijn. Hoe je datgene wat je wil doen introduceert.

En opeens is het weken later. Ben je nog niet begonnen. Maar ja, dat eurekagevoel is er ook nog niet geweest. Dat perfecte moment is nog niet gekomen. Of misschien erger; je hebt het gemist! Achteraf was vorige week woensdag het perfecte moment. Toen had je die ingeving die vertelde wat je kon doen. Alleen was je te laat en vervloog dat moment weer.

De tijd vrij maken, het moment creëren en genoegen nemen met starten. Namelijk, je begint niet aan een taak in flow; je komt in flow als je gestart bent met een taak. Je enthousiasme komt los als je er mee bezig bent, als je eerst kleine stappen zet. De kleine stappen maken samen grote stappen, die uiteindelijk weer leiden tot jouw doel. Ik weet het en tegelijkertijd vergeet ik het ook wel eens.

Ik weet ook waarom ik het vergeet. Angst. Ik ben stiekem bang om te beginnen, bang om er achter te komen dat ik niet in een keer mijn doel ga halen. Bang om mijn doel bij te stellen, bang voor de weerstand die ik op enig moment tegen ga komen bij anderen. Want wat is er veiliger dan je te verstoppen achter je eigen weerstand? IK heb het niet gedaan, IK kan het niet, IK heb m’n best niet gedaan, IK heb gefaald. Heerlijk! Zoveel fijner dan iemand die tegen je zegt “jij hebt het gewoon niet gedaan”, “jij kan het niet”, “jij hebt je best niet gedaan”, “jij hebt gefaald”.

En toch. Rationeel weet ik ook dat het niet klopt. Zouden mensen dat echt zeggen? En als ze dat al zeggen, zouden ze dat met een slechte intentie doen? En als je het al met een slechte intentie doet, zegt dat iets over mij of over hun? Nee, ik ben misschien nog het meest bang voor mijn eigen kracht. Bang dat het wel lukt. Bang voor de hoogte die ik kan bereiken als ik het advies dat ik een ander zou geven – “gewoon ergens beginnen!”- zelf op ga volgen.

Dus bij deze. Mijn eerste blog. Gewoon door mezelf te dwingen te beginnen. En binnen een paar minuten zit ik in flow. Wow! De angst voorbij en een stap dichterbij mijn mooie droom.

Voor je referentiekader: Slechts 8% is zelfstarter.

Hoor jij bij de 8% of toch bij de 92% die wat hulp nodig heeft om in actie te komen?

Neem contact op via Tessa@ChangeByU.nl of via social media zodat we samen kunnen bekijken hoe ik jou kan ondersteunen in actie te komen!

Reactie plaatsen