27 september 2018 

Nog meer kennis gaat het verschil niet maken

“Als ik nou nog wat meer kennis heb over…, dan ga ik er mee aan de slag”

“Aangezien ik nog niet alles weet over … kan ik beter nog even wachten totdat ik het oppak”

Velen van ons – mijzelf inclusief – trappen nogal eens in de illusie dat je (nog) meer kennis nodig hebt voordat je ‘iets’ kan gaan doen. Terwijl dat ‘iets’ vaak best belangrijk is voor je.

Eigenlijk wil je dat ‘iets’ gewoon nu doen, maar wat je mist is het zelfvertrouwen om dat ‘iets’ te doen.

De kracht van ons brein

Ons brein is heel slim. Die bedenkt allemaal redenen waarom je vooral niet nu in actie hoeft te komen. En natuurlijk komt ons brein met de reden dat hij niet genoeg kennis heeft. Naast ‘niet genoeg tijd’ een van de standaardargumenten.

En als je dat zo tegen jezelf zegt, als je dat zo hoort, dan ga je het ook geloven. De weg van de minste weerstand is het geloven en het dus niet in actie komen.

Naast de mental note ‘meer kennis vergaren’, schrijf je in het beste geval ook ergens op dat je een training wil volgen. Misschien heb je zelfs al genoeg informatie verzameld om de juiste training te kiezen. Of, misschien ben je wel zover in actie gekomen dat je je zelfs al aangemeld hebt voor een training!

Echter, vraag jezelf eens af of dat de kern van het probleem wegneemt. Meer kennis.

Denk eens terug aan de laatste training die je volgde. Hoeveel heb je daarvan geïmplementeerd? Met hoeveel van datgene wat je geleerd hebt ben je gaan experimenteren? Druk dat eens uit in een percentage.

Kennis is pas van waarde als je de kennis gebruikt.

Als je hem inzet. Als je jouw kennis gebruikt om de juiste acties te ondernemen.

Maar daar zit nou net de crux! Je vindt dat je de JUISTE actie moet ondernemen. Echter, een trainingssetting is nou eenmaal altijd anders dan de situatie waar jij je echt in bevindt. En dus weet je nooit 100% zeker of je de júiste actie onderneemt. Ik kan je echter vertellen dat je dat toch nooit weet. Bijna niets werkt zo lineair dat oorzaak A altijd leidt tot gevolg B. Er spelen altijd meerdere factoren mee. Er spelen altijd factoren mee die je niet kan beïnvloeden. Dus als je echt bang aangelegd bent, kan je beter thuis blijven.

En thuisblijven doen trouwens ook veel mensen (helaas) maar ook dat is schijnzekerheid! De meeste ongelukken gebeuren nog steeds thuis.

Dus laten we even eerlijk wezen: er bestaat geen 100% zekerheid.

Experimenteer!

Nu we dat als basis hebben, nodig ik je ook uit om – als er toch geen 100% zekerheid bestaat – datgene wat je ooit geleerd hebt in een training gewoon eens uit te gaan proberen. Gewoon eens te gaan experimenteren.

Om te groeien in je eigen zekerheid.

Om te groeien in het oké zijn met de onzekerheid van de omgeving.

Om te groeien in het oké zijn met je eigen onzekerheid.

Als je gaat doen, als je datgene wat je geleerd hebt gaat inzetten, dan ga je groeien. Dan leer je echt. Dan haal je datgene wat je hebt geleerd in de training naar je werkomgeving toe.

Is dat spannend? Ja, waarschijnlijk wel.

Blijft dat spannend? Misschien, maar je zal zien hoe snel je groeit in het comfortabel zijn in je oncomfortabel-voelen.

En als je jezelf al wat minder serieus neemt en je spelenderwijs aan de slag gaat met datgene wat je hebt geleerd, dan ben je opeens die verbeterende verbeteraar. En wie wil er nou niet elke keer beter worden? ?

Ben jij er klaar voor om jouw procesverbeterkennis nu echt te gebruiken in je werk? Wil je in actie komen door niet per sé meer kennis te vergaren, maar om te gaan dóen?

Neem dan nu contact op over hoe ik jou kan helpen om voorbij je blokkades te gaan via: Tessa@ChangeByU.nl

Reactie plaatsen