14 september 2018 

Waarom ik doe wat ik doe

Waarom ik doe wat ik doe.

Waarom ik mensen help de rol van procesverbeteraar op te pakken.

Waarom ik mensen help om van hun volle potentieel gebruik te maken.

***waarschuwing: ik ga los***

Ik roep links en rechts dat ik een verbeteraar in hart en nieren ben. En dat bén ik ook.

Vroeger lag mijn focus op dieren.

Dat breidde zich uit naar het milieu.

En het milieu werd uitgebreid naar duurzaamheid.

Bij duurzaamheid ligt mijn big why nog steeds.

Duurzaamheid zit hem voor mij in lange (klant)relaties, plezierig werk voor iedereen, waardering voor elkaar, producten en diensten van hoge kwaliteit, zo min mogelijk grondstoffen gebruiken, het financiële plaatje dat klopt en ga zo nog maar even door…

People. Planet. Profit.

Omdat ik geloof dat als we allemaal nadenken over datgene wat we doen, over de waarde die we toevoegen aan de wereld, dat iedereen daar beter van wordt.

Geld is daar onderdeel van, maar zeker niet mijn belangrijkste drijfveer. Dat zou het ook niet moeten zijn. Trouwens, verbetermethodieken als lean en six sigma primair inzetten voor kostenbesparing is voor mij sowieso een no go. Ik vind dat elke procesverbetering primair opgehangen moet worden aan waardevermeerdering voor de klant. En dat kan zich dan weer op vele manieren uiten.

Echter, door verbeterde processen hou je onder de streep meer geld over door enerzijds kostenverlaging en anderzijds omzetverhoging. Bedrijven die zo min mogelijk kosten kwijt zijn, zijn financieel stabieler. Dat betekent dat iedereen die in of aan het bedrijf werkt of levert daarvoor een monetaire vergoeding ontvangt. En zij houden op hun beurt de economie weer draaiende. En laten we de mensen in deze vergelijking niet vergeten. Blije medewerkers en blije klanten. Ik geloof dat het zich uiteindelijk allemaal vertaald in geld.

Nou denk je misschien

“Zo Tessa, denk jij nou dat jij de economie draaiende houdt? Is dat niet een beetje overdreven?”

Mijn antwoord is helder: “Ja dat denk ik en nee dat vind ik niet overdreven”

Ik ben namelijk zo klaar met mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Bedrijven die – doordat dat we niet 1 op 1 de verwarming van de aarde kunnen relateren aan de CO¬2-uitstoot – zichzelf hebben ontslagen van de verantwoordelijkheid om de CO2-uitstoot te verminderen. Als je de middelen hebt, gebruik ze dan! We zijn hier met z’n allen op de aarde. Waarom maken we het niet zo leuk mogelijk voor onszelf en alle andere mensen op de aarde, net als voor de generaties na ons!

En als je de middelen niet hebt, doe er dan wat aan! Grote kans dat je nu nog dingen laat liggen waardoor je niet alles uit – jawel, even de link naar mijn vakgebied leggen – je processen haalt.

Ik heb de skills om mensen helpen het beste uit zichzelf te halen. Om in actie te komen en hun processen te verbeteren.

Voor zichzelf.

Voor hun klanten.

Voor hun collega’s.

Voor de organisatie.

Dus ja, ik geloof dat ik daarmee een katalysator ben van verandering. Van verbetering.

Ik voel tot in mijn botten dat zoveel mensen niet hun volle potentieel gebruiken en dat vind ik zo ontzettend zonde!

Enerzijds geloof ik dat continue verbetering nastreven echt de sleutel is tot het verschil maken in deze wereld. Anderzijds merk ik dat al die bedrijven die een lean transformatie inzetten toch vaak van een koude kermis thuiskomen. Het is gewoon helemaal nog niet zo makkelijk om als bedrijf ‘lean te worden’. Het is niet voor niks dat zoveel bedrijven na een tijdje ‘lean te hebben gedaan’ er weer vandaan bewegen.

Lean is gefaald.

Op naar de volgende trend. Laten we Agile gaan werken! Maar daar kom je precies hetzelfde tegen. Wat natuurlijk ook heel logisch is, aangezien het nagenoeg hetzelfde is! Maar ook dát vereist een nieuwe manier van denken.

Daarom geloof ik dat het naast wellicht het opzetten van een groot programma men vooral moet starten met verbeteren. Dan maar een paar grote verbeterprojecten als de organisatie er niet klaar voor is om geheel lean te zijn en agile te werken. Er zijn zoveel mensen die wel echt geïnspireerd zijn door bijvoorbeeld de lean-training die ze hebben gevolgd.

Alleen zijn er ook nog 100 redenen te bedenken om er niet mee aan de slag te gaan.

Tijd. Prioriteit. Een manager die niet faciliteert. Te hoge werkdruk.

Hey! Dat zijn nou net die zaken die je op zou lossen als je met verbeteren aan de slag gaat!

Het is alleen veel makkelijker om je daar achter te verschuilen dan echt het verschil te gaan maken. Dat betekent namelijk iets nieuws doen. Iets nieuws brengt wellicht angsten (hoe klein ook) met zich mee. Je zal waarschijnlijk uit je comfortzone moeten.

Dus ben jij blij met die 100 redenen die je ook nog kan bedenken om er niet mee aan de slag te gaan!

Maar daarmee verbeter je dus niets!

Daarmee zorg je er alleen voor dat je ideeën op de plank laat liggen. En je dus helemaal niets doet met die training die je gevolgd hebt.

Daarom is mijn uitgangspunt: Die mensen die wel willen verbeteren, die moeten dat gewoon lekker gaan doen.

Ondanks of dankzij hun omgeving.

Ook al is het bedrijf niet lean en zal dat het wellicht nooit worden. Maar dat betekent toch niet dat je geen processen kan verbeteren? Dat je de wereld niet een stukje mooier kan maken. Kom op!

Maak jij het verschil of blijf je achteruit gezakt lekker op je luie, comfortabele reet zitten?

Nou?

En betekent dat soms dat je aan jezelf moet toegeven dat je nog dingen hebt laten liggen?

Betekent dat dat je moet toegeven dat je met die leuke en interessante procesverbetertraining (Lean, Six Sigma, Agile, Scrum etc) nog niet zoveel hebt gedaan?

Betekent het voor je manager wellicht dat hij of zij moet toegeven dat hij of zij ook niet alles heeft gedaan om jou te stimuleren het geleerde in de praktijk te brengen?

Jep. Maar… get over yourself!

Een beter milieu begint bij jezelf. Een waarheid als een koe.

Dus als jij nu écht de rol van verbeteraar op wil pakken, omdat jij ook die drive voelt om je klanten beter te bedienen, omdat je de werkdruk van jezelf en je collega’s wilt verminderen, omdat je meer tijd wil overhouden om die nieuwe projecten op te pakken, omdat je de organisatie financieel gezonder wil maken…. go for it!

Het zijn allemaal legitieme redenen om NU jezelf uit de weg te gaan en te beginnen met verbeteren.

Verbeteren begint bij jezelf.

Implementeer datgene wat je geleerd hebt. Ook al gaat het niet in 1 keer goed. Dat hóeft ook niet.

Verbeteren is proberen. Uittesten. Leren.

Is vallen en opstaan.

Ik zie zoveel mensen die met hun blokkades worstelen. Maar je kan gewoon wat doen aan die blokkades.

I’ve got your back!

Breek door die blokkades heen of doe iets anders wat nodig is om je niet meer klein te houden. Zodat je gewoon die acties neemt die je wil nemen.

Eng? Ja, best spannend.

Maar moet je eens nagaan wat dat je allemaal op kan leveren. 

Aan energie bijvoorbeeld!

Niet meer bezig op bewust of onbewust niveau om bepaalde situaties te omzeilen. Dat maakt zó’n verschil in je leven. Niet alleen in je werkleven, maar ook in je privéleven.

Onzin? Overdreven?

Genoeg mensen die kunnen beamen van niet. Die weer volledige controle hebben over hun leven en trots zijn op zichzelf en de acties die ze nemen. Laat staan de verbeteringen die zij hebben gerealiseerd!

Zo. Dat wilde ik even kwijt. Mijn why. 

Geïnteresseerd hoe ik jou kan helpen om het verbeterresultaat te bereiken dat je voor ogen hebt? Stuur dan een e-mail naar Tessa@ChangeByU.nl of stuur me een bericht via social media.

Dan kijken we samen hoe jij dat verbeterresultaat gaat bereiken dat je voor ogen hebt.

Reactie plaatsen